Przejdź do treści

Opole

  • opracowywanie, adaptacja i stosowanie nowoczesnych metod i technik analitycznych do badań zanieczyszczeń chemicznych, składników odżywczych i zafałszowań żywności oraz nutraceutyków
  • ocena jakości surowców i produktów spożywczych, kosmetycznych i farmaceutycznych, pod kątem zanieczyszczeń chemicznych pochodzących ze środowiska oraz powstałych podczas procesu produkcji i dystrybucji (pozostałości pestycydów, dioksyny, toksyny biogenne, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, pozostałości leków weterynaryjnych)
  • oznaczenia jakościowe i ilościowe naturalnych składników suplementów diety, farmaceutyków, kosmetyków (przeciwutleniacze, polifenole, olejki eteryczne, witaminy, alkaloidy) w źródłach ich pochodzenia
  • opracowywanie metod oznaczania substancji biologicznie aktywnych w żywności, ziołach i suplementach diety
  • oznaczanie składu chemicznego i właściwości fizykochemicznych produktów pszczelich
  • identyfikacja markerów pochodzenia botanicznego miodów odmianowych
  • opracowywanie nowych metod badania jakości produktów pszczelich
  • badania napojów alkoholowych (piwo, wino, likiery itp.) w kierunku oznaczania podstawowych parametrów (np. procentowej zawartości alkoholu etylowego) tych produktów
  • opracowanie procesów biotransformacji użytecznych w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym

Badania ekotoksykologiczne mają na celu ocenę zagrożeń chemicznych i ryzyka środowiskowego.

  • określanie toksyczności środowiskowej próbek wody i gleby, m.in. pochodzących z miejsc potencjalnie zagrożonych lub stwarzających zagrożenie dla prawidłowego funkcjonowania środowiska (np. składowiska odpadów niebezpiecznych i miejsca awarii przemysłowych)
  • określanie poziomu toksyczności środowiskowej próbek ciekłych i stałych dla różnych gałęzi przemysłu (np. ścieki przemysłowe, wody procesowe w przemyśle spożywczym, środki ochrony roślin i ochrony osobistej, produkty medyczne i farmaceutyczne, osady)
  • monitoring ekotoksykologiczny miejsc o szczególnym znaczeniu (np. obszary ujęć wody przeznaczonej do spożycia)

Ocena toksyczności prowadzona z wykorzystaniem uznanych w skali światowej standaryzowanych i certyfikowanych organizmów i testów.

Pobieranie próbek do badań fizycznych i chemicznych (gleb i osadów dennych) do badań wraz z pozycjonowaniem miejsca poboru.

Analizy właściwości fizycznych i chemicznych gruntów:

  • oznaczanie odczynu
  • oznaczenia przewodnictwa właściwego roztworu glebowego
  • skład granulometryczny (uziarnienie)
  • wilgotność
  • właściwości wodno-powietrzne
  • kwasowość wymienna i hydrolityczna
  • zawartość węglanu wapnia i obliczanie potrzeb wapnowania
  • zawartość materii organicznej
  • właściwości kompleksu sorpcyjnego
  • makro i mikro elementy
  • zawartość pierwiastków: sód, potas, żelazo, mangan, ołów, miedź, cynk, kadm, kobalt, glin, magnez, chrom, nikiel, bor, rtęć lub inne według potrzeb zleceniodawcy (do uzgodnienia indywidualnie)
  • oznaczanie zawartości węgla organicznego
  • oznaczanie zawartości węgla ogólnego
  • oznaczenie zawartości azotu
  • określanie potrzeb nawozowych
  • badanie wyciągów wodnych pod kątem składu jonowego i pierwiastkowego.

Badania odpadów:

  • badania właściwości chemicznych odpadów przemysłowych w celu wyboru metody unieszkodliwiania oraz określenia możliwości i kierunku wykorzystania ich w technologiach przemysłowych jako substytutu surowców naturalnych
  • badania właściwości fizyko-chemicznych odpadów przemysłowych w aspekcie możliwości składowania oraz zagospodarowania ich w podziemnych wyrobiskach górniczych
  • badania chemiczne i biologiczne osadów ściekowych z oczyszczalni ścieków komunalnych i przemysłowych w celu określenia możliwości ich gospodarczego wykorzystania
  • badania chemiczne i biologiczne odpadów komunalnych i wyprodukowanych z nich kompostów (np. wg biotechnologii DANO) w celu określenia przydatności:
  • odpadów komunalnych do kompostowania
  • uzyskanych kompostów do przyrodniczego zagospodarowania;
  • określenie wpływu oddziaływania składowisk odpadów przemysłowych i składowisk odpadów komunalnych na dynamikę przemian fizyko-chemicznych i biologicznych w wybranych elementach środowiska przyrodniczego

Prószków

Zakres realizowanych w pracowni badań obejmuje:

  • tworzenie i zastosowanie w planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym geograficznych systemów informacji przestrzennej
  • teledetekcję wielospektralnych danych z obrazowania satelitarnego i lotniczego dla zastosowań naukowych i praktycznych, w tym tworzenie danych z nalotów dronem
  • analizy przestrzenne związane z ochroną środowiska, planowaniem i zagospodarowaniem przestrzennym
  • planowanie zagospodarowania przestrzennego w skali lokalnej i regionalnej
  • ocenę zmian struktury przestrzennej krajobrazu pod wpływem czynników przyrodniczych, w tym zmian klimatu oraz społeczno-gospodarczych
  • spójność i integralność przestrzenną, strukturalną i funkcjonalną, podsystemów przestrzeni
  • inwentaryzacje i ekspertyzy przyrodnicze oraz krajobrazowe
  • oceny oddziaływania na środowisko – sporządzanie raportów i prognoz
  • tworzenie baz danych przestrzennych i opracowań kartograficznych
  • badania własności fizycznych peletu, dla celów ich składowania i konfekcjonowania
  • badania wartości opałowej różnych surowców używanych przez producentów do produkcji peletu oraz pelet gotowy, oferowany do sprzedaży
  • badania wykorzystania biomasy jako komponentu do produkcji peletu
  • badania składu i własności popiołów, związane z możliwościami ich późniejszego utylizowania lub wykorzystania przy nawożeniu
  • badania składu i parametrów spalin pochodzących ze spalania różnych rodzajów biomasy także w formie peletu
  • analizy efektywności energetycznej obiektów oraz procesów technologicznych
  • analizy stanu technicznego instalacji fotowoltaicznych (z wykorzystaniem badań termowizyjnych)
  • projekty koncepcyjne wykorzystania odnawialnych źródeł energii w gospodarstwach rolnych oraz zakładach produkcyjnych
  • usługi konsultingowe z zakresu gospodarowania energią w firmach lub gospodarstwach rolnych
  • przywrócenie dawnych upraw „starych odmian” roślin
  • wprowadzanie do uprawy gatunków dzikich i ich aklimatyzacja, zwłaszcza taksonów o potencjale użytkowym
  • wykorzystanie chwastów do poprawy własności użytkowych gatunków przemysłowych i upraw gatunków ozdobnych
  • pozyskanie materiału roślinnego dla przemysłu zielarskiego, spożywczego, kosmetycznego oraz rzemiosła
  • hodowla roślin trudnych w uprawie i roślin użytkowych o wysokim znaczeniu konserwatorskim
  • wypracowanie metod ochrony ustępujących chwastów polnych w kontekście ochrony różnorodności biologicznej w środowiskach agrocenoz
  • wytwarzanie materiału siewnego rzadkich gatunków i odmian roślin
  • ocena wpływu ocieplenia klimatu i ekstremalnych zjawisk pogodowych na populacje gatunków ustępujących, zbiorowisk traworośli i chwastów polnych
  • realizacja ekspertyz rolno-środowiskowo-klimatycznych
  • zabezpieczenie materiału biologicznego do badań taksonomicznych i ekologicznych
  • hodowla roślin pokarmowych w celu odtworzenia usług ekosystemowych traworośli, w tym głównie dla zapylaczy